Kayseri Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi

Tıbbi atıklar diğer atık türlerinden daha fazla oranda yaralanma ve daha yüksek oranda enfeksiyon riski taşıyor. HIV, Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C virüsleri gibi pek çok mikroorganizma tıbbi atıklar vasıtasıyla bulaşıyor. Ayrıca, sağlık kuruluşlarında antibiyotiklere ve kimyasal dezenfektanlara dirençli bakterilerin bulunması, kötü yönetilen tıbbi atıklardan kaynaklanan tehlikeleri daha da artırıyor.

Sağlık kuruluşlarında başta doktor, hemşire ve hastane personeli olmak üzere hastalar, hasta ziyaretçileri, çamaşırhane çalışanlarıyla atık toplayıcıları, taşıyıcıları ve bertaraf tesislerinde çalışanlar risk altındaki kişilerdir. Bu kişilerin tıbbi atıkların sebep olabileceği enfeksiyonlardan hem kendilerini hem de çevreyi korumaları için enfekte ve patolojik atıkları kırmızı tıbbi atık torbasına, kesici delici atıkları özel kutularına atmaları gerekmektedir. Bununla birlikte mutlaka tıbbi atıklar lisanslı araçlarla toplanmalı, yakılarak veya sterilizasyon işlemine tabi tutularak zararsız hale getirilmelidir. Tıbbi atıkların yakılarak bertaraf edilmesiyle düzenli depolama alanlarına gidecek atık miktarı azalacağından bu uygulama büyükşehir belediyesinin düzenli depolama alanlarının ömrünü de uzatamaktadır.

Kayseri ilinde oluşan tıbbi atıkların toplanması taşınması sterilize ve bertaraf işlemleri Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Turanlar Çevre Teknolojileri ortaklığı ile yürütülmektedir. Lisanslı araçlarla toplanan ve tesise MoTAT sistemi ilekabul edilen tıbbi atıkların önce tesislerde parçalara ayrılıp, daha sonra da 140 derece sıcaklıkta ve uygun basınç altında işlenip zararsız hale getirilip evsel atığa dönüştürülmektedir. Gerçekleştirilen işlem sterilizasyon yöntemi olup sterilizasyonun geçerliliği biyolojik ve kimyasal indikatörler ile kontrol edilmektedir.