Van Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi

Van merkez ve tüm ilçelerine ait sağlık tesislerinin tıbbi atıkları Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait tıbbi atık sterilizasyon tesisinde bakteri ve mikroplardan arındırılarak zararsız hale getiriliyor.

Tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisi tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda kent genelinde hizmet veren hastane ve muayenelerde yapılan işlemler sonucunda ortaya çıkan hastalık yayma riski yüksek patolojik atıklar, kesici-delici atıklar ve diğer tıbbi atıklar uzmanlar gözetiminde toplanıyor. Daha sonra özel lisanslı tıbbi atık araçları ile tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisine götürülen atıklar, burada buharla sterilizasyon işleminden geçiriliyor. İşlem sırasında tıbbi atıkların üzerinde bulunan ve bulaşıcı olma riski taşıyan zararlı bakteri ve mikroplar % 99,99 oranında yok edilerek bütün olası zararlar ortadan kaldırılıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisi, modern ve günümüz teknolojileriyle donatılan tesis olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu tesiste Van ile birlikte Şırnak ve Hakkari’de dahil toplam 3 ilin tıbbi atıkları toplanıyor. Bir günde 8 ila 10 ton arasında tıbbi atık bertaraf kapasitesine sahip tesiste, tüm işlemler Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği esaslarına uygun bir şekilde çevre ve insan sağlığı gözetilerek yürütülüyor. Atıklar metal ve radyoaktivite ölçerler ile kontrol edildikten sonra tartılarak özel lisanslı araçlarla taşınıyor. Ayrıca tesise getirilen tıbbi atıklar, tesis girişlerine kurulan radyasyon panellerinden geçerek olası radyoaktivite içerebilecek atıkların tesise kabulü önlemiş oluyor.

Sağlık kuruluşları ve tıbbi atık üreten tüm kurumlar belediye veya yetkilendirdiği firma ile Tıbbi Atık Sözleşmesi imzalayarak tıbbi atıklarını en fazla 48 saatte bir teslim etmek durumundadır. Teslim alınan tıbbi atıklar buhar sterilizasyon yöntemi ile steril hale getirilerek, sterilizasyonun kontrolü için 3 ayda bir çevre şehircilik gözetiminde buhar biyolojik indikatör testi ve haftada iki veya üç kez tesiste yapılan buhar biyolojik indikatör testi ve her döngüde uygulanan kimyasal indikatör testlerinden geçirilerek kontrol sağlanmaktadır.